Şile’de faaliyet göstermek üzere başvurusu yapılan onlarca maden ruhsatı Maden İşletme Genel Müdürlüğü’nde beklerken kimileri faaliyet izni alabilmek için mücadele veriyor. Son olarak Yaka mahallemizde başvuru süreci devam eden ve halkın her kesiminden tepki gösterilen Taş Ocağı madeni ve kırma-eleme tesisi ile mücadele veriliyor. Kumbaba Deresinde 23 Mayıs günü objektiflere yansıyan manzaralar ise bu mücadelenin ne kadar haklı olduğunun adeta ispatı oldu!
Kumbaba dere ağzından denize karışan maden atıkları suyu yine çamur rengine bürüdü. Konuyla ilgili defalarca haber yapmamıza karşın başta DSİ olmak üzere henüz bu sorun için bir çalışma yapılmışa benzemiyor! Siz para kazanacaksınız diye bölge insanı,doğası,hayvanları ,bitki örtüsü zarar görmektedir ve buna yetkililer sessiz kalmaktadır.
Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Nabi Evren bu konu ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.
İlçemiz silis kumu yatakları bakımından Ülkemizin en zengin bölgelerinden biridir.Ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.Fakat buralarda faaliyet gösteren silis kumu fabrikalarının çevreye,insanlara zarar veren üretim yaptıklarını izlemekteyiz.Bu tesisler bilhassa yağmurlu günlerde çamurlu çökertme havuzlarını doğaya salarak drenaj sahası içindeki derelerde önemli çevre zararlarına neden olmaktadır.Şöyle ki;
1-Flokulant yüklü çamurlar derelerdeki canlı yaşamına doğrudan zarar vermektedir.
2-İlçemiz kırsalında orman altı destekli büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır.Dere kenarlarında otlayan hayvanlar günlerce çamurlu dere suyundan içememektedir.
3-Dere kenarlarındaki bahçelerinde sebze yetiştiren köylümüz günlerce ekinlerine su verememektedir.
4-Bilhassa turistik işletmeler çamurlu derelerin yarattığı görsel kirlilikten zarar görmektedir.
5-Sahilde dere ağızlarında plaj kumları üzerine çeken çamurlar insan ve hayvanlar için tehlikeli bataklıklar oluşturmaktadır.
6-Turizm kasabası Şile Plajları/denizi günlerce kızıl çamur içinde kalmaktadır.
7-Flokulantlı yapışkan çamurlu malzeme yışşar içinde derelerin tabanında birikmekte ,böylece talveg çizgisi yükseltmekte,derelerin hacmi günden güne küçülmektedir.Bu durum bilhassa Şile ovası ,Kumbaba mahallesi için önümüzdeki yıllarda yaşanacak büyük bir sel faciasına zemin hazırlayıcı olacaktır.
Buraya daha bir çok zarar maddesi eklenebilir.Cezalar caydırıcı boyutta değildir.Silis ve taş kırma tesislerine mutlak surette arıtma tesisi kurdurulmalı be bunların çalışması kontrol edilmelidir.Cezalar caydırıcı boyuta getirilmelidir.Ayrıca çevre kirliliğine ısrarla devam eden tesislerde ruhsat iptaline gidilmelidir.Kişilerin ekonomik çıkarları Şile halkından ve doğasından daha değerli değildir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
ŞİLE VE GÖNÜLLERİ DERNEĞİ