ŞİLE TAŞ,TRAS VE KALKER OCAĞI İSTEMİYOR

1641

İstanbul’un oksijen deposu olan Şile artık bölgesinin hiçbir yerine taş ocağı yapılsın istemiyor.İstanbul Anadolu yakasının tek yeşil kalan yeri Şile İstanbul’un oksijen deposu ve dinlenme yeri olmaya devam etmek istiyor.Şile, İstanbul’da yaşayan herkese lazım.Doğası,denizi,yeşillikleri ,dereleri ve ormanları ile anılmak isteyen Şile halkı taş ocaklarına karşı dimdik ayakta duruyor ve ‘ Şile sadece bize değil tüm İstanbul’a lazım’ diyorlar.

Kervansaray ve Oruçoğlu Köylerine yapılması düşünülen taş ocağı ile ilgili Kervansaray Köyünde Köy Derneği tarafından bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya İstanbul Milletvekili aynı zamanda Şile’den sorumlu Azmi Ekinci,Şile Kaymakamı Salih Yüce,Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu,Şile AK Parti İlçe Başkanı İlhan Ocaklı,Şile MHP İlçe Başkanı Mustafa Pıçak,Meclis üyeleri,ŞADER Başkanı Rahmi Çakar,Şile Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Tonbul,STK Başkanları,Köy Muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılışını ev sahibi Kervansaray Köyü Derneği Başkanı Suat Albayrak yaptı. Albayrak Köylerine ve bölgelerine taş ocağı istemediklerini , ‘Biz niye mi buradayız, ortak bir derdimiz var ve sağolsun derdimizle dertlenen burada olan protokolümüz var. Derdimiz ne mi? Atamızın, dedemizin yaşadığı çocuklarımızın, torunlarımızın yaşamasını istediğimiz, yaşam alanlarını yok edecek olan taş ocakları için buradayız. Kervansaray Köyüne, taş ocağı, Oruçoğlu köyüne kum ocağının açılmasını istemediğimiz için buradayız‘ dedi ve katılımcılara slayt gösterisi ile bunu anlattı.

Albayrak; ‘burada bulunan tüm protokolden Kervansaray köyüne açılmak istenen taş ocağını, Oruçoğlu köyüne açılmak istenen kum ocağını istemiyoruz. Bu ocak konuları bizim kırmızı çizgimiz, bu konuda hepinizden halkım adına desteklerinizi bekliyorum’ dedi.

Şile MHP İlçe Başkanı Mustafa Pıçak; ‘bizler köylümüzün yanındayız,bölgemizi koruyacağız ve elimizden ne geliyorsa yapacağız’ dedi.

Şile AK Parti İlçe Başkanı İlhan Ocaklı; ‘bölgemizin önemli bir sorunu için burada toplanmış bulunuyoruz.Bu sorun Şile’mizin her bölgesinde yaşadığımız bir sorun.Bu tarz sorunlarla sürekli karşı karşıyayız.Geçmiş dönemlerde Belediye Başkanımızla beraber Enerji Bakanımıza gittiğimizde madenlerle ilgili bir kısıtlama yapılması hassasiyetini ilettiğimizde, kendisi ogünün şartlarında maden İşleri Genel Müdürüne vermiş olduğu talimatla beraber köy yerleşik alanlarını belirleyerek, köylerin yakınlarına yapılmaması konusunda bir sınırlamaya gitmişti. Sonrasında değişen Bakanlık bürokratları ile beraber mevzuatlarda ve yürütmede değişikliklere sebebiyet verilebiliyor.Bakanımız geçen hafta kongremize geldi ve bizler bu hassasiyetimizi Bakanımıza ilettik.Bakanımızdan bu konuda yardım istedik.Bakanımızı bölgeye getirerek sorunlarımızı yerinde göstereceğiz ve yardım etmesini isteyeceğiz’ dedi.

Şile Kaymakamı Salih Yüce; ‘ben hem Kaymakam hem de Şile’li ve özellikle dereköylerinden birisi olarak konuşmak istiyorum.Kaymakam olarak vermek istediğim bilgi,biz bu bölgeyi özellikle büyükbaş hayvancılıkla ilgili pilot bölge yapmak üzere çalışıyoruz.Bununla ilgili Kömürlük Köyünden başladık,projemizi hazırlıyoruz.Bakanlığımızlada bunun görüşmesini yaptık.İnşallah bunun devamını getireceğiz.Benim görevim bu yıl doluyor,buradan gitmeden önce özellikle dereköylerini bununla ilgili bir merkez haline getirmek istiyorum.Biz böyle bir çalışma içerisine girmişken,bölgeyi hayvancılığın merkezi haline getirmek isterken bu durumla karşılaşmak bana biraz ağır geldi.Türkiye’nin %70 silis ve kil kumu Şile’mizden çıkıyor,buna itirazımız yok.Ama Türkiye’nin her tarafında taş var bu taş ocakları ile bölgemizi bitirmeyelim’ dedi.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu; ‘süreç bize intikal ettiğinde daha resmi olarak Belediyemize müracaat edilmemişti.Orman işletme müdürlüğü nezdinde çet’e esas görüş toplama sürecinden haberdar olan arkadaşlarımız bize konuyu getirdiler.Biz ormanlada yaptığımız görüşmeler neticesinde henüz çet görüşü alınmamış sözkonusu Kervansaray bölgemizde yapılması düşünülen taş ocağının yapılmaması konusunda gereken refleksi ortaya koyduk.Öncelikle Ankara’ya intikal ettik ve Enerji Bakanlığı Müsteşarımızla bire bir görüşme gerçekleştirdik.Sadece Kervansaray için değil bugüne kadar olduğu gibi Şile’nin umumunda Kaymakam beyinde ifade ettiği gibi silis ve kil dışı taş, tras, kalker madenlerine bölgemizde izin verilmemesi konusundaki görüşümüzü ve duruşumuzu beyan ettim.Bu önemli bir duruş,biz olmazukçu değiliz.Bunu Bakanlık nezdindede iyi ifade ettiğim kanaatindeyim.Türkiye’nin silis kumunun %70 i, kil kumunun %50 si, Şilemizden çıkıyor.Daha çok yeni batı sahilimizde Kurna köyümüzde bunu yaşadık.Çeliktaş firması ocak sahasını genişletme ruhsatı almak için müracaat etmiş. İlgili firma ile görüştük kendilerine teşekkür ediyorum.Onlarda duyarlı davrandılar ve sınırlarını köyün uzağına çektiler. Silis ve kil ülkemiz için çok önemli.Buna itirazımız yok.Ama taş ve transa gelince durum öyle değil.

ŞİLE TAŞ TRAS KALKER GİBİ MADENLERE KAPATILMALI

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu Şile taş, tras, kalker gibi madenlere kapatılmalı,kısıtlanmalı diyerek rahatsızlığını dile getirdi.Bunu Müsteşarımıza ilettim.İstanbul’da bir kentsel dönüşüm rüzgarı var, ciddi bir kalkınma hamlesi içinde olan bir ülkeyiz. Bölgemizde ki madene karşıda bir baskıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bizler alternatifi olan taş, tras, kalker madenlerinin bölgemize uzak mesafelerden tedarik edilebileceğini düşünüyoruz. İstanbul’un tek nefes alma yeri Şile.Vekilim iyi bilirler Şilenin tarımsal sürekliliği için bir devrim mahiyetinde projelere imza atıyoruz.

BU BÖLGE HAYVANCILIK AÇISINDAN PİLOT BİR BÖLGE OLSUN

Geçen hafta Tarım Bakanımızıda ziyaret ettim.Bir saate yakın konuştuk.Şile, Türkiye’de ilk defa Tarım Bakanlığı ile pilot çalışmaya imza attı.Tarımsal alanların planlanması adına.Ağva bölgemizde çok büyük tarım alanlarımız var.Bize göre büyük ama Türkiye ye göre küçük.Ortalama tarım alanlarımız 3 dönüm.Burada entegre tarım yapamazsınız.Şile İstanbul’un turizm merkezi.Tarım ve turizm Şile için ayrılmaz değerler.Şile turizminin en önemli hammaddesi tabiatıdır.Bu tabiata zarar verirsek İstanbul kaybeder,Şile kaybeder Türkiye kaybeder.Alternatifi olan madenlerse, taş, tras, kalker bugün başka yerlerden alınabiliyorsa, İstanbul, Şile’yi kaybetmemek adına bölgeyi butür madenlere kapatmak zorundadır.Müsteşarlıkla yaptığımız görüşmede bu sorunun muhatabı birinci derecede Bakanlığımızdır.Konu ile ilgili Valilik nezdinde bir çalışma yapılarak top yekün bu soruna çözüm üretme şansımız var.İstanbul Cebeci bölgesi sorunlu bir maden bölgesi.Müsteşar bey güzel şeyler söyledi bize bu bölgenin işletim mekanizmasını Büyükşehir’e verip İstanbul’un maden yönetimini çözüm altına alabileceğimizi görüyorum dedi.Bakın rasyonel akılcı yalnızca olmazuk değil,çözümüde üretme adına irade koyan bir AK Parti iktidarı var.Belediyesi ileBüyükŞehri ile,Bakanlığıyla beraber çözülür bu konu.Tabiki muhalefetle beraberde çalışacağız.Biz Esenceli ve Darlıkta nasıl çalıştıysak bugün torba yasalar çıkıyor. Vekilimiz burada muhalefetimizle beraber çalışarak bölgenin sorunlarına gereken adımları atarak çözecek bir iktidarız.

ÇED RAPORU ALINMASINA RAĞMEN İTİRAZIMIZ ÜZERİNE MAHKEME KARARI İLE İPTAL EDİLDİ

 Size buradan güzel bir haber vereyim.Çed görüşü bu madenle ilgili ne yazık ki alınmış iken bizim itirazlarımız ve sizin talepleriniz doğrultusunda çevre şehircilik bakanlığının itirazı nezdinde mahkeme kararı ile iptal edildi.Yeniden ÇED için müracaat olunduğunda haberdar oldunuz.DAŞTAN firması tekrar ÇET için görüş topluyor.Bizden ormandantüm kurumlardan görüş topluyorlar.

BİZ OLUMSUZ GÖRÜŞ VERİYORUZ

Biz buna olumsuz görüş veriyoruz.Orman olumsuz görüş veriyor.Çevre Şehircilik Bakanlığı Çet genel müdürlüğüde yaptığımız görüşmeler neticesinde olumsuz görüş vereceğini beyan ettiler.Biz burada bu madenin yapılmaması adına siyasi irade adına da sayın vekilimizin himayesinde Ankara’da gerekenleri yapacağımızdan eminim.

Şile ekonomisi sorunlu bir ilçe,tabiatı güzel, hep göç vermiş bir ilçe, artık bölgemizin insanının üretmesi anlamında bölgede bir tarım potansiyelini söylediğimizde bizimle bazı çevreler alay ettiler.Aksine radikal olanı söylemektir meziyet.Tarım topraklarımız parçalı ve küçük. Tarım Bakanlığının ve Büyükşehrin 20.000 metre kare tahdidi var.Pilot çalışma ile elde edeceğimiz tarımsal planlama kararları bize Şile’ye göre bir tarım mekanizması ortaya koyacak.Bakanımızın şöyle bir söylemi oldu,bu teklifimiz bakanımızın çok hoşuna gitti.Bakanımız dediki o zaman biz Şile’yi Türkiye’deki 81 tarım pilot bölgesi içine sokalım.Bu ne demek? Turizm tesisindede tarım tesislerindede büyük hibeler ve destekler demek. Teşvik demek eğer bunları başarabilirsek ki biz her vaadimizi başarmış bir iktidarız bunuda başaracağız.Ben bölgenin en zengin ilçesi olacağımızı iddia ediyorum.Ama bir şartla hep söyleyip direnme adına mücadele verdiğim bir konuda beklide hayatın akışıdır. Tarım topraklarımıza kimse sahip çıkmıyor, hep satıyorlar.Gayrimenkullerimiz elden gidiyor. Veraset yoluyla oluşan ihtilaflarda elbette satacaksınız.Ama rica ediyorum edinimlerinizi bölgedeki araziye yatırın. Tedarikçi olun kendiniz müstakil tapular alın.Bunu ben bir kardeşiniz olarak hep söyledim ve söylemeye devam edeceğim.İmar planlarını yaparkende konuştuk.Tarımsal tesis alanları büyük bir nimettir.Bölgede ciddi bir sütçülük,ciddi bir tavukçuluk başlıyor.Bunları konuşurken hayal kurmuyoruz, reel konuşuyoruz.Çünkü onaltı milyonluk pazar bizden artık toprak ürününü istiyor.Taşı yiyemezsiniz ama topraktan sürekli üretirsiniz diyerek bölge insanının dikkatini çekti.

14 YILDIR TAŞ,TRAS VE KALKERE İZİN VERMEDİK

14 yıldır taş,tras,kalker madenine izin vermedik.Şile Belediyesi buna bugüne kadar mani olmuştur.Sadece geçmişte alınan ruhsatlar Üvezli’de olduğu gibi devam ediyor. Bu madencilerde bizden talep ettiklerinde köylüye rağmen izin vermeyeceğimizi beyan ettik ve ediyoruz.

İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci; ‘Belediye Başkanımızda, İlçe Başkanımızda sorunları bire bir takip ediyorlar.Hem Belediye Başkanımız hemde ilçe Başkanımız Şileyi Şilelilerden çok daha fazla koruma hassasiyetine sahiptirler.Biz Milletvekilleride onlardan gelen talepler doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz dedi.