ŞİLE EMLAKÇILAR DERNEĞİ YENİ İMAR KANUNU ANLATTI

1764
????????????????????????????????????

Şile Emlakçılar Derneği Başkanı Kadir Gül ve yönetim kurulu ,evsahipliğinde Mercanköşk Sosyal Tesislerinde emlakçılarla kahvaltılı toplantı düzenledi.

Toplantıya İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yönetim kurulu üyesi Murat Aytemiz, Hilmi Işıkör, Zingat ve bölge müdürü Mehmet Sarıkaş, İYİ Parti Şile İlçe Başkanı Kahraman Koç’un  yanı sıra emlakçılar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Şile Emlakçılar Dernek Başkanı Kadir Gül, katılımcılara ve tüm konuşmacılara verecekleri bilgiler için teşekkür etti.

Ardından İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa yaptığı konuşmada “emlakçılık bir meslektir ve üzerine yapışan kötü imajı yok etmek sizlerin elindedir” dedi.

Aşa konuşmasına şöyle devam etti; “ önceki belediye başkanının da katılmış olduğu bir toplantıda Şile’de 700 civarında emlakçı olduğunu söylemişti. Bakıyorum üye sayısı 10, esnaf odasında 10-15, ticaret odası hakeza öyle toplamda 50 emlakçı ediyor. O zamanlar hatırlayacağınız üzere biran önce odamıza kayıt olmanızı istemiştim. Yeni kanunla yeni uygulamalar geliyor demiştim. Ne demiştik biran evvel kanuni mükellefiyetinizi yerine getirin, bu işi yapıyorsanız elinizde çantayla seyyar satıcı gibi dolaşmayacaksınız. Bir ofisin varsa odana kayıt olacaksın.Odamızda senin yanında ve arkanda yer alacak.

05 Haziran 2018 de taşınmaz ticareti yönetmeliği yayınlandı ve şöyle diyor;bu güne kadar oda kaydı olan,odadan yahut Milli Eğitimden bir kurs belgesi olan otomatikman mesleğine devam edecek .Ama oda kaydı yoksa 05 Haziran 2018 itibarıyla ben emlakçılık yapmak istiyorum yada odaya kayıt olmak istiyorum diyenin önüne bir fatura çıkıyor.En az lise mezunu olacaksın diyor.Ofisin en az net 30 metre kare olacak diyor.Mesleki yeterlilik kurumunun sınavına katılıp belge alacaksın diyor.

Odamız güçlendikçe emlakcı güçlenmiş oluyor ve kayıt dışı dediğimiz bu ayakçılar sistem dışı kalacak. Bunun tek yolu da odanızı güçlendirmekten geçiyor.Bu ayakçılar sebebiyle istemediğimiz bir tabloyla karşı karşıyayız ve alnımızda bir leke olarak yapışmış duruyor.Biz hiçbir zaman bu kötü imajı kabul etmedik etmeyeceğiz de.22 yıllık mücadelem bu yüzden.Bu yönetmelikte yeterli değil ama en azından bir adım atıldı ve devletin gücü enselerinde.Biz bu gücü hissettirmek için bu işin içinde olacağız.Denetim ve ceza yetkisi almak için çalışıyoruz.Yetkiyi aldığımız zaman da kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız.Bizim alnımıza yapışan o kötü imajı yani sahtekarlar imajını sileceğiz.

YETKİ BELGESİ GEREKECEK

Oda Başkanı Nizamettin Aşa konuşmasına şöyle devam etti. Yönetmelik 05 Haziran 2018 tarihinden önce odamıza kayıtlı olan arkadaşlar yeni şartlara tabi olmayacağını belirtiyor. Şu an Zingat toplantısındayız ve zingat 05 Aralık 2019 tarihinden sonra sizden yetki belgesi isteyecek. Yetki belgesi olmadan ilan veremeyeceksiniz.Yetki belgesi olmadan tapuda işlem yapamayacaksınız.Yetki belgesi olanlar bakanlığın sitesinde yayınlanacak ve tapu düğmeye basınca kimin yetki belgesi var yok görecek ve ona göre işlem yapacak.Yakında tüm resmi kurumlarda tanımlanacaksınız ve hangi kuruma giderseniz gidin bu belge karşınıza gelecek.Tabi birde cezası var bu işin.10.000 liradan başlayan cezalar var.Eğer lise mezunu değilsen 10.000,ofisin 30 metre kare değilse bir 10.000 ve mesleki yeterlilik belgen yoksa bir 10.000 lira daha ayrı ayrı cezası var.Bizimde bir teklifimiz var eğer kayıt dışı ayakçı dediğimiz emlakcı ise cezalar 2 katı olsun diye.Biz emlakcıyı ihya etme ve seviyesini yükseltme derdindeyiz.Ne kadar bilinçli bir emlakçı birliği oluşturursak o kadar iyi olacak ve bizimde şikayetlerimiz azalacak.700 emlakçı varsa Şile’de bu 100 taneye düşecek.Bunun yanında mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Bakanlıktan yetki belgesi vermeye geldiklerinde o ofiste başka bir iş yapılıp yapılmadığına bakıyorlar. Homofisi olana da belge vermiyorlar. Zingata da teşekkür ediyorum böyle bir toplantı düzenlediği için” dedi.

Katılımcılar emlak konusunda bazı öğütler vererek, mesleğin nasıl daha sağlıklı olabileceğini soru cevap şeklinde açıkladılar. Ardından imar konusuna vakıf olduğunu belirten eski belediyeci yeni emlakçı Ahmet Yerişenoğlu’da  bazı açıklamalarda bulundu. Yerişenoğlu; “emlakcı esnafı tapu kütüğünde alıcı ve satıcıyla birlikte paraf olarak imzası alınmadığı sürece bu çıkan yönetmeliklerin tamamı palyatif, pansuman tedbirlerden öteye geçmez. İkinci temel konu Türkiye’de zaten büyük bir ekonomik bir kriz var.Arkasından 10 Temmuz 2019 tarihinde tapu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair bir paket kanun düzenlenmesi yapıldı.Bu kanunla imar bant kanunu 8.13.15.18. ve diğer bazı maddelerde değişiklik oldu.Bu değişiklikle birlikte özellikle Şile ölçeğinde Şile imar planlarını bilen bir kardeşiniz olarak söylüyorum işimizi %70 ila %80 kaybettik” dedi.