7. ŞADER ŞİLE BEZİ EL SERGİSİ AÇILDI

1079

Sosyal dernekçilik alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken ŞADER Ümraniye Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdiği Şile Bezi üzerine ve Goblen keten kumaş üzerine Elde Antep işi , üretilen eserler görücüye çıktı. Yaklaşık 46 kursiyerin yapmış olduğu el emeği göz nuru eserler ŞADER Ümraniye Merkez binasında sergilendi.

ŞADER Şile Bezi üzerine ve Goblen keten kumaş üzerine Elde Antep işi  Sergisi’nin açılışı, Şile Kaymakamı Salih Yüce,Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu,Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Karataş,Ümraniye İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Arif Karapıçak,Ümraniye Halk Eğitim Müdürü brahim Aşçı,Şile İYİ Parti İlçe Başkanı Kahraman Koç ve yönetim kurulu üyeleri, ŞADER Başkanı Rahmi Çakar ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı törenle gerçekleşti.

ŞADER Başkanı Rahmi Çakar  teşekkür konuşması yaptı. Çakar biz ŞADER olarak sosyal dernekçilik adına elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz.7 yıldır Geleneklerimizi yaşatmak için dernek merkezimizde Şile Bezi sergisi yapıyoruz. Başkan Yardımcım Alev Yaman olmak üzere tüm emeği geçenlere ve kursiyerlerimize teşekkür ediyorum. Ümraniye Halk Eğitim Müdürlüğüne verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Şile Belediye Başkanımız Can Tabakoğlu’na katkılarından dolayı teşekkür ediyorum dedi.

BAŞKAN CAN TABAKOĞLU’NDAN MÜJDE

Mahalli bezlerin hepsinin yok olduğunu ancak Şile Bezinin; turizm ve çeyiz kültürü sayesinde var olmaya devam ettiğini belirten Can Tabakoğlu: “1976 yılında Şile Bezi, Türkiye’nin ikinci ihracat ürünü olmuş. Yine ümit ediyorum ki, vermiş olduğumuz yaşatma mücadelesi sayesinde inanıyorum ki hak ettiği o değeri tekrardan kazanacaktır.” dedi.

Tabakoğlu, Şile Bezi ile ilgili yapılan hizmetleri ve gelişmeleri ise şöyle anlattı: “Buradan bir müjde vereyim;  Kumbaba Moteli ve çevresindeki 20 bin metre karelik alanı açık hava müzesi ve Şile Bezi Modelleme Merkezi olarak 9 milyon liraya restore ettik.

Kadın Toplum Merkezi’nde Şile Bezi El Sanatları Merkezi kurduk. Burada 10-15 adet, 1940 model geleneksel Alman makinalarını yeniden tamir ettik. Geleneksel metotlarla Şile Bezi üretiyoruz.Bir çok ülkeden sipariş alıyoruz dedi.

ÜRÜNLER GÖZ KAMAŞTIRDI

Kurs Hocası Nesrin Karakuş, kursiyerlerin yapmış olduğu el emeği göz nuru eserleri ve özelliklerini davetlilere anlattı. Günlük ev ortamında kullanılabilecek ürün ve çeyizliklerden oluşan çalışmalar davetliler tarafından oldukça beğenildi. Sergi açılış sonrası davetlilere kursiyerlerin kendilerinin hazırladığı Şile’ye has kabaklı börek,mancarlı  bide,ev yapımı tatlılar ikram edildi. Kursiyerler açılışı gerçekleştiren protokole özel dikim  Şile Bezi çatlak kahve ve yıldız işlemeli bayan buluzu ve ile Şile Bezi özel dikim erkek gömleği hediyeedildi.