Kardemir A.Ş 15. Olağan Genel Kurulu dün Yenişehir Çebioğlu tesislerinde gerçekleştirildi.
Genel Kurula Kardemir A.Ş Yönetim Kurulu başkanı Mutullah Yolbulan başta olmak üzere, yönetim kurulunun tamamı, Genel Müdür Fadıl Demirel, Denetim Kurulu üyeleri, Çelik-İş Sendikası Genel Merkez ve Şube Yöneticileri, bazı Demokratik kitle örgüt temsilcileri ve şirket ortakları katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Genel Kurulun açıklanan faaliyet raporunda bağımsız denetim kurullarınca hazırlanan rapora göre şirketin toplam varlıkları 1.285.000.367 TL olarak açıklandı.
Genel Kurulun açılış konuşmasını Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan yaptı. Yolbulan, 2009 yılında Dünya’yı saran küresel ekonomik krizin demir çelik sektörünü de büyük oranda etkilediğini, yaşanan fiyat değişiklikleri nedeniyle birçok firmanın ya üretimlerini durdurduğunu ya da büyük sıkıntılar içine girdiğini belirtti.Yolbulan; Kardemir yönetiminin uyguladığı politikalarla tüm zorluklara rağmen krizi başarıyla atlattığını ve şirketi zarara uğratmadan üretimini ve yatırımları sürdürdüğünü söyledi.
Açılış konuşmasının ardından gündem gereği divan teşekkülü yapıldı. Divan oluşturulması sırasında adeta yarış yaşandığı gözlendi. Hissedarlardan Kaptan Haddecilik Satış Müdürü Murat Orhan Divan Başkanlığı için Haddeciler Derneği Başkanı Gökalp Büyükbektaş’ı önerirken, Kardemir Yönetim Kurulu da Divan Başkanlığı için Prof. Dr Ersin Çamoğlu’nu aday gösterdi.Hükümet Komiseri Sanayi Ticaret İl Müdürü Salim Sungur yaptığı hesaplama sonucunda Prof. Dr. Ersin Çamoğlu’nun divan başkanlığına,Soner Altan’ın katip üyeliğe ve Alpaslan Kanca’nın ise oy toplama üyeliğine seçildiğini açıkladı.
Divan teşekkülünün ardından Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel söz aldı. Demirel konuşmasında 2008 yılının ilk yarısında fiyatlarda yaşanan müthiş yükseliş sonucunda büyük kazançlar sağladığını ancak 2008 yılının ikinci yarısından itibaren yaşanan keskin düşüşler sonucunda demir çelik üreticilerinin darboğaza girdiğini belirterek “Dünya çelik üretimin %8 düştüğü dönemde Kardemir’in %4 oranında üretimini arttırdı.
Yönetim olarak yarı mamul satma yarına nihai ürünleri piyasaya arz ederek daha fazla kazanç sağlamayı tercih ettik, diğer yandan ise modernizasyon çalışmalarının devam ettik.” dedi.
Çevre yatırımlarının büyük bölümünün sona erdiğini ve hava kirliliğinin son bulduğunu belirten Demirel, toz toplama tesislerinin imalatlarının tamamlandığını kısa zamanda montajlarının biteceğini belirtti. Kardemir Genel Müdürü şirketin 50 megavatlık bir enerji santrali projesine başladığını ve tesisin tamamlanmasının ardından Kardemir’in dışarıdan elektrik alan değil elektrik satan bir şirket haline geleceğini ve 15 megavat elektriği piyasaya vereceklerini de sözlerine ekledi.. Demirel’in konuşmasının ardından Yönetim ve denetim kurulu raporları okundu. Genel kurul daha sonra karşılıklı müzakerelerle devam ederken, bu bölümler basına kapalı olarak devam etmesine karar verildi.