Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Hikmet Feridun Tankut dün yaptığı açıklamada çarpıcı ve sert ifadelere yer verdi.
Haziran 9-10-11 tarihlerinde bu yana yaşanan sendikal mücadele ve Kardemir A.Ş,Çelik-İş Sendikasının ile malum sendika olarak adlandırdığı Türk Metal Sendikası ile ilgili geniş değerlendirmelerde bulunan Tankut,şu anda işçilerin gerçekleri gördüğünü ve Çelik-İş sendikasına seri şekilde geri dönüşlerin devam ettiğini söyledi.
Çelik işçisinin yalan ve vaatlerle kandırıldığını bildirerek konuya dair değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Tankut,biz ilk günlerde ki yaşanan süreçten sonra birçok işçi arkadaşlarımızla birebir görüşerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyoruz.Bu arkadaşlarımız tehdit ve vaat altında olduklarını beyan ediyorlar.Ben gece ikilerde,üçlerde işçi arkadaşlarımızın evlerine gidilerek tehdit edildiklerini biliyorum.Küçük bir ana sınıfı öğrencisinin tehdit edildiğini biliyorum.Öncelikle biz bunları tespit ediyoruz.Ben işçi arkadaşlarıma tehditlere boyun eğmelerini,konuyu emniyete ve savcılığa bildirmelerini istiyorum.
Bakın Karabük alışagelmemiş olaylarla karşı karşıya.Huzur kenti Karabük’te huzur bozuldu.80 yıllık Cumhuriyet kentinde sıkıntılar yaşanıyor.Benim isteğim burada herkesin haklıyı haksızı ayırt etmesidir.
Bu malum sendika buraya yetki alma amacıyla gelmemiştir.Bu sendika buraya huzur bozmaya gelmiştir.Bizler ise tam tersine huzur bozucu hareket içinde olmuyoruz.Hürriyet caddesinde ki her gün yapılan yürüyüşler halkı ve esnafı huzursuz etmekte ve vatandaşlar günün belirli saatlerinde dışarıya çıkamıyorlar.Esnafımız kepenk kapatmayı bile düşünür hale geldi.Tabi yaşanan bu süreç sadece Karabük halkına değil Kardemir’e de önemli zararlar veriyor.Bugün Erdemir ve İsdemir sıkıntı yaşarken,Kardemir iyi durumdaydı.Malum güçler buraya yetki almak için değil,Kardemir ve şehre zarar vermek için gelmişlerdir.Bu gidişle Kardemir’de kriz noktasına gidebilir.Malum sendikanın arkasında kimlerin olduğu malum.Bunlar hınç almak için buraya gelmişlerdir ve çelik işçisi artık bunu görmüş ve süratle dönen arkadaşlarımız var.Her geçen gün yalan atarak işçi ve esnafı kandırmaya çalışıyorlar ancak bunda başarılı olamayacaklar.
SIFIR,SIFIR İHTİMAL BİLE YOK
Kardemir çalışanları kendi geleceğini,Kardemir ve Karabük’ün geleceğini bunların eline teslim etmeyecektir.Bu süreç belki iz bırakacaktır ama bu mücadelede kesin olarak Çelik-İş Sendikası yetki sahibi olacaktır.Kesinlikle sıfır,sıfır bir ihtimal olmayan bir yarış içerisindeyiz ve 3 Eylül günü Çelik-İş Sendikası burada yetkili sendika olacaktır.
SIKINTI SÜRECİNİ YAŞAYANLAR BİLİR
Burada sıkıntı sürecini yaşayanlar bilir.2001 yılına geldiğimizde bir kriz yaşanmıştı ve bu kriz sadece Türkiye içinde yaşanmıştı.219 Trilyon borç batağında,kapıda icracıların bulunduğu,işçinin 3 aylık alacağı,ikramiyesi,TTK’nın kömür vermediği,akşamdan sabaha cevher ve kömürü olmayan bir süreçten gelmiştim genel başkan olarak.O günlerde 5500 işçiden 1200 tanesinin çıkarılması gündemdeydi.Bizler o günlerde işçi çıkarmadan,ücretsiz izinler ve 10 aylık bir üceretten geri adım atarak bugünlere geldik.Bakın Ereğ’li,İskenderun’da da işçi ücretlerinden geriye gidilmiştir.Bunlar hala 9 yıl önceki % 42’lerden bahsederek işçi kardeşlerimizi kandırıyorlar.Kendileri enflasyon oranını hesap ederek % 35 geri ücret adımı atılmasından bahsetmiyorlar.% 42’lerin 80 milyar olduğunu nasıl tespit ediyorlar,bu rakamlar 320 trilyon tutarında ki rakamlar.Kardemir bunu 20 yıl çıkartamaz.Bu olay piyango bileti alıp 5 trilyon bana çıkacak demek gibi bir durum.Bunlar her gelişinde bir yalanla geliyorlar.Şimdi de 5 milyar paralar dönüyor ortada.
350 TL ÇELİK-İŞ ÜYELERİNE VERİLECEK
15 Temmuz’dan itibaren Çelik-İş Sendikası üyelerine yıl sonuna kadar devam edecek 350 TL ödenecek ve yıl itibariyle yeni toplu sözleşme döneminde işçi kardeşlerimizi refah seviyesine ulaştıracak bir sözleşme yapacağız.Bu arkadaşlarda kendilerine üye olanlara 350 TL ödeyeceklerini söylüyorlar.Belki ilk ay öderler ancak ondan sonra çekip giderler.
BİZ HALA BAĞRIMIZA BASMAYA HAZIRIZ
Son 1-1,5 aydır yaşananları yaşanmamış gibi sayabiliriz.Biz ailenin fertlerini samimiyet varsa hala daha bağrımıza basmaya hazırız.Bakın bu olaylar başlamadan 202 işçimizin borçlarıyla ilgili yöneticilerimizle görüşmeler yapıyorduk.Yönetim bu üyelerimize yazılar yazdı.Borçlar için tazminatlar sıfırlanacak,gerekirse sıfır faizle borçlar yapılandırılacaktı.Bakın bugün Erdemir,İsdemir’de başta olmak üzere birçok işyerinde icralık elemanlar işten çıkarılıyor ancak,biz üyelerimiz için yine böyle bir çalışma içerisine girebiliriz.
TEHLİKELER ÇOK
En önemli tehlike,Kardemir krize yakalanmamışken,sıkıntıya düşmesi ve halen devam eden krize yakalanmak belki de kapıya kilidi vurma tehlikesidir dedi.
SAHTE EVRAK TESPİTLERİMİZ VAR
Diğer yandan sahte evrak düzenlendiği konusunda tespitleri olduğunu belirterek bu konuda da bir açıklama yapan Tankut,bunlar mahkemelere alışkın.Bu mücadelede sahte evrak düzenleyeceklerdir ve bununla ilgili tespitlerimiz var.Bu konuda noteri de uyarmıştık.Bunlar sahtecidir,bunlar defoludur.Bir çok yerde yapılan mücadelede sahtecilik yapmışlardır.Sahte evraklar elimizde zamanı gelince ortaya çıkartacağız.
GEREKLİ DESTEĞİ GÖRÜYORUZ
Karabük kamuoyundan gerekli desteği görüyoruz.Bakın 3 yerel kanalımız,yazılı basınımızdan önemli destek görüyoruz.Tabi bu basın mensuplarımız tecrübeli ve geçmişi çok iyi biliyorlar.Karabük ve Kardemir’in menfaatinin farkındasınız.Sizlerle birlikte Karabük halkının da ciddi bir Çelik-İş sempatisi söz konusu.Ben buradan sendikasına,fabrikasına,şehrine sahip çıkan herkese sonsuz teşekkür ediyorum ve desteğin artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum.Biz işverenin kucağında büyümedik.Herkes araştırsın,Çolakoğlu,Sivas D.Ç,Sakarya Sekman,Kocaeli işçilerini arayıp sorsunlar.O zaman defolu sendika oldukları ortaya çıkar şeklinde ifadelere yer verdi.
İŞBAŞI YAPTIRSINLAR SİZLERDE SORUN
Tankut son olarak ise,Türk Metal yetkililerinin işten çıkartılan işçilere Türkiye’nin neresinde isterlerse iş bulacağız sözüne ise,bakın Kardemir işçi alacağını duyurmasından sonra 17 bin müracaat oldu.Hadi bulsunlar da göreyim.Sadece 29 işçiyi yerleştirsinler sizlerde o işçilerle röportaj yapın aldıkları ücret,durumları hakkında.Biz onları çok iyi tanıyoruz.Yalancının mumu sadece yatsıya kadar yanar şeklinde açıklamalara yer verdi.