Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu’da suyu akmayan tarihi çeşme kalmaması için çalışma başlattı. Başkan Aksoy, Safranbolu Belediyesi eski başkanlarından Kızıltan Ulukavak’la birlikte suyollarında etüt çalışması yaptı. Safranbolu Belediyesi Fen İşleri ve İmar müdürlerinin de katıldığı incelemelere emekli olan ve yıllarca bu alanda çalışmış eski su işleri ustaları da hazır bulundu.
Konu ile ilgili açıklama yapan Kızıltan Ulukavak, Başkan Aksoy’a başlattığı çalışma ve bu duyarlılığından dolayı teşekkür ederek, “Safranbolu’daki tarihi çeşmelerin tekrar canlanması amacıyla su kanallarının nerelerden geldiğini hangi alanlarda bağlantı noktalarının olduğunu göstermek amacıyla birlikteyiz” dedi. Benim Belediye Başkanlığım döneminde görev yapan Şakir Ustanın da beraberinde olduğunu ve bu su kanalları konusunda kendisinin uzman olduğunu belirtti. Ulukavak konuşmasında “geçmişte gürül gürül akan çeşmelerimizin bu günde akmaları için Sayın Belediye Başkanımız bir çalışma başlattı. Bizler de bu çalışmalarda su güzergâhlarını bilebildiğimiz kadarıyla şimdiki yönetime aktarıyoruz. İnşallah Başkanımızın girişimleriyle bu günde bu çeşmelerimiz aynı canlılığına kavuşacaklar” dedi.
Başkan Aksoy ise Safranbolu’nun tarihi değerlerinin sadece tarihi konakları, bahçeleri, sokakları, camileri ve çeşmelerinin olmadığını, aynı zamanda bu çeşmeleri besleyen suyollarının da birer tarihi değer olduğunu vurguladı.
Aksoy, “Bu çeşmelerimizin suyollarını modernize ettiğimizde Safranbolu’nun tekrar orijinalliğine kavuşacağına inanıyorum” dedi.
Şehrin geçmiş kültürünün geleceğe aktarılabilmesinin önemli olduğunu ve bunun yapılmaya çalışıldığını söyleyen Başkan Aksoy “yaşayan bireysel kültürü, bilgiyi ileriki nesillere aktarabilmek için Sayın Kızıltan Ulukavak üşenmedi koştu geldi. Önemli kaynakları bizlere gösterdi. Bizler de elimizden geldiği nispetçe derhal bu konuda çalışmaları başlatarak tarihi pınarlarımızı çeşmelerimizi tekrar akıtabilmek için yoğun bir gayretin içerisine gireceğiz. İnanıyorum ki bu kaynaklar, Safranbolu’nun diriltilen ve tescil edilen yeni kültürel değerleri olarak tarihteki yerini alacaktır. İnşallah bu çalışmayı kısa sürede tamamlarız ve çeşmelerimizden sularımız yine eskisi gibi gürül gürül akmaya başlar” dedi.